Karthago

Karthago var en oldtidsby like utenfor dagens Tunis, oppført av fønikerene i 848 f.Kr. Den ble først ødelagt av romerne i 146 f.Kr men gjenoppbygget av keiser Julius Cæsar og Augustus. I 439 ble den overtatt av vandalene, fra 533 var den under bysantisk styre, før den tilslutt ble ødelagt av araberne. Nå ligger den i ruiner som er under stadig arkeologisk utgravning, et arbeid  som ble satt i gang av UNESCO på 1970-tallet.

Karthago var et handelsimperium og sammen med Alexandria den viktigste byen i Nord-Afrika. Den har vært gjenstand for en endeløs rekke med kriger og rivalisering, og har på mange måter en grusom historie, blant annet var fønikerene beryktet for sin praksis med barneofring, hvor det i en enkelt grav er anslått at det ble plassert over 20.000 urner med rester av brente ben av spedbarn. Sannsynligvis for å blidgjøre gudene i perioder med krig og hungersnød – dette fortsatte til langt inn i kristen tid.

På restauranten i åsen ovenfor Khartago kan du smake på lokale retter og lokalprodusert vin.

Av den fønisiske byen er ingen bygningsrester bevart, men det er funnet enkeltgjenstander, gravplasser og lignende. Etter den romerske byen finnes det derimot betydelige rester av bebyggelse, blant annet romerske bad, et amfiteater og en romersk akvedukt.

Man skulle gjerne tro at det ikke var så mye å se, men i realiteten er dette et enormt område som strekker seg fra langt oppe i åssiden og helt ned til Middelhavet. Skal man se alt må man derfor gå flere kilometer i et landskap preget av ørken med lite vegetasjon, noe som på varme dager kan være helt uutholdelig, slik det ble for oss som kom dit midt på dagen. Da er det tilhørende museet og restauranten et godt og kjølende alternativ.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s