Krigsmuseet i Beograd

Faktisk vegret jeg meg for å poste dette innlegget…. krig er ikke en turistattraksjon, eller noe som i det hele tatt skulle ha vært nevnt på skjulte perler, som er ment å være bare koselig å hyggelig. Men alikvel er det viktig å ikke glemme, det gjør noe med deg å besøke slike steder, få et innblikk i krig, lidelse og nød, når du etterpå går ut i solskinnet til fuglekvitter og fred er det nesten med et nytt syn og ærbødig glede over livet. Håper de oppretter freden på Balkan og at det blir fred overalt i hele verden.

De fleste land vi har reist i har sine museer dedikert landets forsvarshistorie, det er marinemuseum, forsvarsmuseum og flymuseum – i Serbia derimot legges ingenting imellom, her er det militær og krigsmuseum. I store deler av Europa har Serbia, Norge inkludert, kanskje fått et visst ry for å være «the bad guys», spesielt etter krigene på Balkan på 90-tallet – det er gjerne slik, det siste huskes best.

De fleste saker, også bakgrunner for væpnede konflikter har flere sider, og politikken eller religionen skal vi styre klar av her… men midt i all politikken er det mennesker det handler om, mennesker som havner bokstavelig talt i skuddlinjen der politikken tar slutt og krigen tar over som virkemiddel. Serbia har god erfaring på området, flere tusen år med konflikt – strategisk plassert som de er i hjertet av Øst-Europa.

Militærmuseet ligger inne på festningsområdet Kalemegdan – høyden med god taktisk og strategisk beliggenhet der det skuer over elvene Sava og Donau som flyter sammen innenfor skuddvidde fra festningsvollene. Samlingen er enestående, selv utendørs står det oppstilt skyts, kjøretøyer og båtmateriell som museer over hele Europa sikkert ville hatt kloa i. Mye fra 1900-tallet oppstilt utendørs, men også eldre – kuriositeter i såpass store mengder at det hele virker litt surrealistisk.

Serbia har deltatt i stort sett det som er av kriger i Europa siden Romertiden – og før den tid, fire århundrer under ottomansk styre, verdenskriger og kald krig. Det er dessverre slikt at det er krig, som utenom forferdelse og elendighet ofte skaper historien, teknologiske nyvinninger, flytter landegrenser og folkeslag, velter om på kulturer og levesett blant de uskyldige i alle konflikter … de sivile innbyggerne.

Museet tar for seg epokene i Serbisk krigshistorie fra før Kristus og frem til de siste konfliktene på Balkan på 90-tallet. Utstillingen som sådan er med visse unntak ganske spartansk, men samlingen er imponerende. Museet anbefales for de som har interesse for den slags, absolutt verdt et besøk når man først vandrer rundt på festningen som er gjenoppbygget mer enn 40 ganger på grunn av krig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s