CASA DE LA ADELFA

Langt ute på den Andalusiske landsbygda, ikke så langt fra den autentiske lille landsbyen Jimena de La Frontera, nærmere Afrika enn Malaga, har vi vår skjulte perle, fristed og spanske hjem, «Casa de La Adelfa». Navnet betyr noe slikt som Oleanderens hus, eller Oleanderens hjem, og kommer nettopp av at hagen preges av at det vokser så mye Oleander her. Hagen som er på ca. 1.5 mål, er inndelt i 7 områder med ulike tema og bruksområder, og har blitt oppkalt etter de 7 ukedagene på spansk. I tillegg har vi en liten grønnsakshage «Huerta». Velkommen til en liten omvisning i vår deilige spanske hage.

Lunes | Martes | Miércoles | Jueves | Viernes | Sábado | Domingo

Lunes

Lunes eller Mandag på norsk, er innganspartiet med carport, det første som møter deg om du kommer på besøk. Dette området bruker vi ikke så ofte, men det er faktisk det luneste og fineste stedet å sitte med morgenkaffen på vinteren.

Det er alltid noe varmere på denne siden av huset, fint når det er kjølig, men midt på sommeren er det også her det steker som verst, med temperaturer som kan komme opp i 50 grader på de varmeste dagene. Overraskende nok er det faktisk her vi har våre eneste roser, men det er vel fordi de har funnet en liten skyggefull krok på et ellers veldig solrikt område.

Her er noen av plantene du finner på «Lunes», flere av dem med egne navn:

RUTH – Dama de Noche (Cestrum nocturnum) – Nattens dronning – nattens dame, eller nattblomstrende jasmin som noen kaller den. Hun heter Ruth fordi det var «Ruth» som fortalte meg om den. Den blomstrer bare om natten og skal være en av de mest velduftende i verden.

ANNA – Rosmarin (Rosmarinus officinalis) hører egentlig til i kjøkkenhagen, men den sto her så frisk og freidig da vi kom hit, at den har fått bli der den trives så godt. Den er oppkalt etter min svigerdatter, fordi hun er så glad i rosmarin. Denne urten er ikke bare god i matlaging, den har også mange medisinske egenskaper og sies blant annet å styrke hukommelsen.

SNEHVIT – Sto også her da vi kom hit, og av alle de tusenvis av rosearter som finnes er det ikke godt å si hvilken sort dette er, men ut i fra størrelsen kan det være det som går inn under «Kinarose». Det er helt utrolig hvor takknemlig den blomstrer både sommer som vinter.

SVERRE – Amerikansk agave (Agave Americana) heter Sverre pga assosiasjonen til dens sverdlignende blad. Dette er en veldig fascinerende agaveart, der blomsten faktisk blir stort som et tre og hele 7 m høy. Dessverre vil som oftest planten dø pga all energien blomstringen tar.

HELENE – Kinesisk hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) er grønn og blomstrer villig hele året. med store aprikosfargede blomster. Navnet har den etter min venninde Helene som en gang kom på besøk med en slik blomst i håret.

LAILA – rosa trumpetblomst (Podranea ricasoliana) har fått navn etter min skjønne mamma. Dette er en klatreplante som inntar hele veggen og pryder området ved inngangspartiet fra tidlig på våren til langt ut på høsten.

MIMMI – Japansk jasmin (Jasminum mesnyi) fikk navnet Mimmi fordi jeg først trodde at det var en mimosa. Den står bortgjemt bak muren inn til garasjen så lenge ante jeg ikke at vi hadde den engang.

ALAMADA – en gardena (Gardena jasminoides) er oppkalt etter giveren Alamada & Keith som gav oss denne busken da de dessverre flyttet fra landsbyen for noen år siden. Den trives godt, men er som Keith sa, litt lunefull.

NEDERLENDEREN – Deutchmans pipe – Andalusisk nederlenderpipe (Aristolochia macrophylla) sto her da vi kom, den var vel egentlig overalt, men jeg har bare tatt vare på en. Gartneren vår mener vel at det er et ugress og pleier ofte å fjerne den. Men den kommer alltid ivrig tilbake og jeg synes jo faktisk at den er litt morsom, men den er veldig giftig.

GUNNLAUG – Akkurat som den hvite rosen sto dissse to buskene her da vi kom hit. Jeg vet ikke hvilken sort det er, men har kalt den opp etter farmor Gunnlaug, fordi de ligner på rosene vi har etter henne i vår norske hage. Vi prøvde en gang å ta med en avlegger, men den tålte ikke varmen.

EMIL – Er et sitrontre (Citrus limon) av typen lunario, som betyr at det har blomster og frukt hele året om en annen. Det er altså blomster og frukt på ulike stadier til enhver tid. Treet er oppkalt etter min sønn Emil, fordi vi plantet det på nyttårsaften første gang han var her i 2019.

REIDUN – Vårt lille laurbærtre (Laurus nobilis) er en fødselsdgasgave fra svigermor, derfor heter det Reidun. Jeg hadde så inderlig ønsket meg et laurbærtre, noen år senere oppdaget vi at vi faktisk allerede hadde et digert ett nederst i hagen.

BJØRN – Oliventre (Olea europaea) var også en gave fra svigermor, så da måtte vi jo like gjerne oppkalle dette etter kjæresten hennes Bjørn. Fra før var det noen ville oliven, men de fjernet vi og plantet dette midt foran huset så det en vakker dag blir husets tuntre.

GUNDA – Valnøtt (Juglans regia) var også en gave fra svigermor, så da fikk hun æren av å selv gi det et navn og det ble altså Gunda. Vi gleder oss til vi en vakker dag får nøtter på det, for valnøtter er både sunt og godt. Blant annet senker det kolestreolet.

JAN & PETTER – Kandelaberkaktus, en variant blant slekten (Euphorbia candelabrum) jeg er ikke helt sikker. De blir kjempedigre og får noen fantastisk store hvite blomster. Disse vokste vilt utenfor det første huset vi leide i 2017 og Tore tok avleggere derfra. Det er også han som har gitt dem navn.

BIRGITTE (Bougainvillea glabra), er den lille bougainvillea-arten som ofte brukes som bonzai. For seg seg selv sto den nedgrodd av ugress, så det tok litt tid før vi fant den. Den er oppkalt etter en elev jeg hadde, som også sto litt for seg selv før hun overrasket med sine blomster.

LUDVIG – er en katus i en familie med ca. 175 ulike arter (Mammillaria spinosissima). Senere skal jeg prøve å finne nøyaktig denne typens navn. Vi kjøpte og plantet den som bitteliten i 2021 og den etablerte seg raskt og vokser ganske fort.

EVELYN er en vakker kaktusart (Austrocylindropuntia subulata) som hører hjemme i Andefjellene i Peru. Vel, vi har inntrykk av at de vokser vilt her i Andalusia også, og Tore hentet de vi har langs veikanten. Denne planten kalles også for Evas nål og kan bli hele 4 meter høy. Når den bir noen år gammel vil den blomstre og gi frukt.

ONKEL BLÅ – en brasiliansk blåkaktus ( Pilosocereus Pachycladus Azureus). Denne kjøpte vi som liten på det lokale hagesenteret, i juli 2021. Den tålte ikke helt solsteken der den ble plantet og mistet blåfargen sin, men nå har den kommet tilbake på den delen som er ny.

GLADIOLA – er en nydelig gladiol/sverdlilje (Gladiolus italicus) som vokser vilt på enger og åkre, og som i denne delen av verden rett og slett blir sett på som et ugress. Her blomstrer den til vår store glede i bedene på forside. Etter min mening finnes det ikke ugress, bare planter på feil sted.

MANDY – er en brasilsk jasmin (mandevilla sanderi). Denne kjøpte Tore på Lidl i januar 2022 og selv om det sies at de ikke liker temperaturer under 16C – har den stått ute hele vinteren og har trivst og blomstret fra dag en.

MINNI MUS er en variant av englevingekatusen (opuntia microdasys). Denne kjøpte vi på Salinas i San Pablo sommeren 2021. Den heter Minni Mus fordi vi har en annen variant som Emil døpte Mikke Mus da han kjøpte den på Plantasjen hjemme i Norge for 15 år siden. Vi tok med oss en avlegger hit for 3 år siden, som nå er kjempestor og som du finner på området Miércoles – (Onsdag).

KEITH – en aloe vera (Aloe arborescens) kanskje den best kjente blant de 450 artene og elsket for både sine dekorative blomster, medisinke og kosmetiske egenskaper og ikke minst fordi den kan drikkes som juice. Også denne fikk vi av Keith & Alamada da de flyttet fra landsbyen for noen år siden.

BABUSKA – gullbambus (Phyllostachus aurea) vokste så og si overalt på plenen da vi kom hit. Nå har jeg litt dårlig samvittighet fordi vi har fjernet så mye og det lille som er igjen, står malplassert i bedet rundt sitrontreet og blir alt for ofte klippet ned. Den skal få sin engen plass, så den kommer til heder og verdighet. Bambus er en flott plante.

MORMOR OG DE 8 UNGENE- er en kaktus variant tilhørende en større slekt (Echinopsis tubiflora) som vi plantet i 2021. Den gang hadde den 8 unger, derav navnet. Men nå ser jeg at den faktisk har fått flere.

BOLLA – Ballkatus (Parodia magnifica) plantet vi sommeren 2021 – og uheldigvis kom det en hetebølge bare et par dager senere, med nesten 50C i skyggen og tenke seg til hva det var i solen. Men faktisk ser det ut som den kommer seg igjen.

JOHN – en ……….. (………………) fikk vi av Marilyn & John sommeren 2021. Den har funnet seg godt tilrette og blomstrer med noen nydelige orange klokkeformede blomster. Sukkulenter som denne passser ekstra godt her fordi de tåler varme og ikke trenger så mye vann.

JARLE – Japanbeinved (Euonymus japonicus) er en evig grønn busk som egner seg godt til hekk og enkelt lar seg formklippe. Den skal angivelig blomstre og deretter komme med små bærlignende frukt, men det har jeg ennå ikke sett at den har gjort her. Det finnes mange arter.

MEGAN er en sukkulent i bergknappfamilien og en av de mange artene av aeonium (Aeonium haworthii). De ulike variantene har helt sikkert egne navn, som jeg skal finne ut av senere. Vi fikk den av Marilyn & John og derfor er den oppkalt etter hunden deres Megan.

LINDA – Vandreblomst (Lantana Camara) er veldig vanlig i Spania, fordi den er så hardfør og direkte invasiv. Den kommer i flere varianter og farger, og finnes både som lave blomster, krypende, som slyngplanter og som busk. Linda er en buskvariant. Etter blomstring får den bær som er giftige.

Martes

Martes eller Tirsdag på norsk, er området rundt svømmebassenget. Det er ikke et så veldig stort basseng, 6.6 x 3.6 – men mer enn stort nok for både en forfriskende dukkert og en svømmeøkt. Høsten 2021 hadde vi en oppgradering av både basseng og pumpessystem, byttet til saltklorinator som skal gjøre vannet mer hudvennlig, nytt renseanlegg + varmepumpe som gjør det behagelig å bruke bassenget hele året.

Her er noen av plantene du finner på «Martes», ikke så mange som andre steder i hagen, men noen er det:

JOHN –

Miércoles

Miércoles eller Onsdag på norsk er vår lille utendørs restaurant, ideelt for 6 gjester, med utsikt langt inn i hagen, nært bassenget og med oppmurt grill/peis. Det er ikke så mange permanente planter her, fordi med hvite vegger og en pergola som bare er dekket av netting, er sommersolen drepende og ikke engang en kaktus kan vokse her midt på sommeren.

Jueves

Jueves betyr torsdag og er det store grøntområdet med plen omkranset av oleander som stedet har navnet La Adelfa fra. Her finnes et lite lekehus og en takoverbygget pergola, der det er koselig å sitte uansett når det er på døgnet.

Selv om dette området stort sett er preget av de mange variantene av den spektakulære oleanderen, finnes det også noen andre skjulte perler av blomster her.

PER potetbusk (Solanum Rantonnetii) er en busk, jeg vil vel heller kalle det et tre fordi de vi har er ganske store, hjemmhørende i Argentina og Paraguay. Den blomstrer egentlig stort sett hele året, men gir oss ekstra mye glede og blomster i de kalde vintermånedene.

Viernes

jkjlkjkl

Sábado

kjldjfjsaiofaisfj

Domingo

jkljfklasjdklasj

Huerta

jkljfklasjdklasj

En blogg om vakre steder og opplevelser

%d bloggere liker dette: