Havhest

Havhest (Eng: Fulmar, l: Fulmarus glacialis)

Havhesten, ofte forvekslet som måke, er en fast følgesvenn i Barentshavet. Denne hardføre, robuste stormfuglen tilbringer det meste av livet til havs. Den lander aldri om bord, svært krøkkete til beins og lander den på sjø må den løpe seg selv i gang for å komme på vingene igjen. Først på vingene er flukten utrolig rasjonell, vingetak brukes kun nå det er lite vind – jo mer det blåser dess skarpere blir flygingen – der den kruser mellom bølgetoppene så tett i sjøen at vingene tidvis lager striper i vannet.

Vekt 500 -1000 g, 45 – 50 cm lang og med et vingespenn på ca. 1 m.

Hekkebestanden på Svalbard ligger rundt 500 000 til en mill, den trekker tidlig til land – allerede i februar for å sjekke ut reirplassen, egget kommer vanligvis i mai. Blir ikke kjønnsmoden før de er 10 år gamle, i våre områder kan havhesten bli nærmere 30 år gammel, i sørligere bestander enda eldre.

Havhesten har et effektivt våpen mot inntrengere eller rovfugl, den kan spytte ut en oljeaktig syre fra magen med stor presisjon. Fascinerende fugl å følge i flukt, lett å skille fra vanlige måker med sin solide kroppsbygning, brede, litt jagerflyaktige vingespenn. Havhesten overvintrer i nordområdene ute i havet – en skikkelig tøffing.

Havhester

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s