Sankt Savakirken

Sankt Savakirken i Beograd er verdens største ortodokse kirke og ble bygget til ære for Sankt Sava, den første erkebiskop i den serbisk-ortodokse kirke.  Den ligger på Vracar høyden og er et av byens landemerker der den er synlig fra nesten alle kanter av byen.

Kirken er oppført på stedet der levningene etter Sankt Sava ble brent av den osmaniske hærføreren Sinan Pasha, en ugjerning som fant sted i 1595, over 300 år etter Sankt Savas død.

Byggingen kom i gang i 1935, men murene var bare noen få meter høye da arbeidet stanset da andre verdenskrig brøt ut. Det påfølgende kommunistiske styre medføre at byggearbeidene ikke kom i gang igjen før i 1985.

I 1989 kom den 4000 tonn kuppelen på plass, i 2001 fikk kirken sine 49 klokker og i 2009 var endelig fasaden ferdig kledt med marmor og granitt. Arbeidene med interiøret pågår fortsatt, og fremdriften avhenger av donasjoner og inntekter på salg av keramikk-modeller av kirken og bøker om Sankt Sava.

Kirke.jpg

BlogglistenSavaTempelhits

Én tanke om “Sankt Savakirken”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s