Festningen Castelo de São Jorge

Den flotte middelaldersfestningen Castelo de São Jorge, ruver på en høyde over Lisboa og er godt synlig fra store deler av byen. Innenfor murene med hele 18 tårn, ligger slottet og ruinene av det enda eldre kongelige palasset. Festningen ligger like ved Alfama-strøket og kan fint nåes til fots, eller med trikk /buss fra sentrum. Liker du å spasere anbefaler jeg å gå på oppdagelsesferd gjennom de trange gatene i Alfama på veien opp, eller å ta den berømte trikk 28 opp og spasere ned igjen.

Det lønner seg å besøke festningen sent på dagen, da er det mindre turister der.

Festningen er åpen hver dag, og koster ca 7€ i inngangspenger, og skulle du ikke være interessert i gamle festninger og slott, så er den allikevel verdt et besøk med sine flotte hager med blomster, fontener, og påfugler som vandrer fritt, det er også flere restauranter hvor du kan nyte en godbit eller forfriskning. Ikke minst har den en spektakulær utsikt over begge sidene av Lisboa, og gir deg noen unike muligheter til fotografering.

Festningen ble bygget på 700-tallet av maurerne og fungerte som høyborg og administrativt senter inntil Dom Afonso Henriques erobret Lisboa 25. oktober 1147, og ble den første kongen av Portugal. De gamle mauriske bygningene ble utvidet og omgjort til slott for kongen, hans hoff og biskopen. Et av tårnene rommet de kongelige arkivene.

Da Portugal ble en del av den spanske tronen i 1580 fikk Castelo de São Jorge andre oppgaver og hele området ble gjort om til militære formål, noe den hadde frem til begynnelsen av 1900-tallet.

Festningen ble renovert etter jordskjelvet i 1755, men det mest betydelige renoveringsarbeidet ble utført i 1938-40 da det ble igangsatt utgravninger av det kongelige palasset. Besøkende kan lære mer om dette både på den permanente utstillingen og ved de arkeologiske utgravningene som nå er åpent for publikum.

2 tanker om “Festningen Castelo de São Jorge”

  1. Tilbaketråkk: Lisboa | Skjulte perler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s