Gangstertour – CitySoul

Vi elsker å reise, men kan ikke fordra å være turist! Vi vil gjerne lære mest mulig om stedene vi besøker, kjenne historien, komme inn under huden på lokabefolkningen – men uten å gå i flokk, derfor unngår vi vanligvis guidede turer. Men i Beograd fant vi flere selskaper som tilbyr personlige turer til steder du ellers ikke villa ha dratt, og til det som for oss nordmenn er en rett og slett flau pris.

Det første vi prøvde var CITYSoul, et nystartet selskap med unge entusiaster med ekte og genuin forståelse og kunnskap om byen sin. For ca 500 kr kan du få en helt personlig 2 til 3 timers tur i den ikoniske serbiske bilen «Tristac – Zastava,» – opprinnelig en luksusbil beregnet for embetsmenn. Inkludert i prisen er også et avtalt pick up og drop of point. Foreløpig er det satt opp 6 tematurer, i tillegg til at du kan skreddersy din egen tur til dine interesser.

Bilmodellen Tristac ble kjøpt av Fiat og bygget på den Serbiske fabrikken Zastava.

Når vi først skulle ha noen timer sammen med en innfødt ville vi gjerne dykke ned i lokalhistorien, oppleve byen fra innsiden, besøke noe utenfor turistråkket, steder du absolutt ikke går om du ikke er kjent i byen. Derfor falt valget på gangsterturen som tar deg med tilbake i tid, til den økonomiske krisen på 90-tallet som fikk Beograd til å forvandle seg fra å være en av byene med lavest kriminalitet til å bli byen med høyeste kriminalitet i hele verden.

Vi hadde bestilt turen på nettet sent fredags kveld, med ønske om å bli hentet på hotelletCitySoul kl 14 søndag. Det kom en automatisk bekreftelse på e-post, men siden det var helg var vi ikke helt sikre på om bestillingen var mottatt og om turen i det hele tatt ville bli noe av. Men presis til avtalt tid dukket Peter opp i den ikoniske bilen foran hotellet.

Peter er en trivelig, utadvendt og svært kunnskapsrik guide som forteller så levende og engasjert at du nesten føler du er tilstede i det han forteller om. Han tok oss med til Zemun og forstedene på den andre siden av elven, nabolag som tidligere var herjet av gjenger som kjempet mot hverandre om kontroll og herredømme, områder vi helt klart aldri hadde besøkt på egenhånd.

Vi fikk også høre om mordet på statsministeren, legender om mafiaen, hvordan kriminaliteten ble flyttet utover landegrensene og om Arkan – Interpols mest ettersøkte bankraner og Serbias mest beryktede militsleder som ble skutt i 2000 på Hotel Continental i Beograd, hendelser vi har hørt om på nyhetene, men her fikk vi høre historien bak mens vi kjørte rundt i områdene hvor hendelsene faktisk fant sted. Turen ble avsluttet med litt pistolskyting på skyteklubben «Partizan Practical Shooting» på Partizan Stadium.

Det var en uforglemmelig og spesiell opplevelse som virkelig kan anbefales. Må tilslutt legge til at Beograd i dag faktisk er tilbake der den en gang var, som en av Europas tryggeste storbyer.

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s