Gibraltar

Lengst sør på den Iberiske halvøy, helt isolert med Nord-Afrika på andre siden av det berømte Gibraltarstredet og en 1,2 km lang grense mot Spania, finner du den britiske kolonien Gibraltar, som har vært et britisk oversjøisk område siden 1713 og koloni siden 1830. Navnet kommer fra arabisk og betyr Ṭāriqs fjell – og er også kjent som Gib eller The Rock etter den karakteristiske og ruvende klippen på 426 m. Faktisk er denne klippen det eneste stedet i Europa der det lever ville aper, de nordafrikanske berberapene.

Et sagn sier at den dagen det ikke er aper igjen på klippen så vil Gibraltar igjen være spansk territorium.

Spørsmålet om herredømme over dette landområdet har vært en evig konflikt mellom Spania og Storbritannia, det har også vært spørsmål om uavhengighet og opprettelse av en egen stat.

Den enkleste måten å komme seg til Gibraltar er via bil eller buss fra byer sør i Spania som for eksempel Malaga, det går ingen fly fra Norge, men det finnes noen få avganger fra England. Velger du bil, anbefales det at du lar denne stå igjen i Spania, det kan ta opptil 6 timer å komme seg over grensen fordi innfartsåren er lagt over flystripen, som stenger flere ganger for dagen og køene kan bli lange. Flyplassen på Gibraltar er forresten utpekt som en av verdens farligste. Tar du buss eller lar bilen stå, kan du spasere fra grensen og inn til byen på 10 minutter.

Å reise inn i Gibraltar fra Spania er som å forflytte seg hundredevis av mil på to sekunder, alt er erke-britisk og det første som møter deg er de røde telefonkioskene, det engelske språket, bruken av pund (selv om de har sine egne) og politimenn med bobbyhatter. Ikke minst engelsk mat og puber. Men Gibraltar har også inspirasjon fra Spania, med et eget språk Llanito som best kan beskrives som en blanding av engelsk og spansk.

Selve byen bruker du ikke lang tid på å utforske, landområdet er i overkant av knappe 6 kvadratkilometer, og du går gjennom hele byen på et par timer, om du ikke vil bruke føttene finner du også de typisk britiske dobbeltdekkerne som stopper ved alle severdigheter. Det finnes et par større torg med restauranter, en lang handlegate «Main Street», et par strender på østsiden av klippen, og utover hovedattraksjonene klippen med apene, de mange tunnelene i klippen, St.Michaels krystallgrotte og den mauriske festningen er det ikke stort mer å se i denne lille men spesielle hybriden av en engelsk/spansk-småby.

Så var det sagt at Gibraltar skulle være et eldorado for shopping, men prisene var faktisk ikke så langt unna det de er i Spania, bortsett ifra på alkohol og tobakk, du blir også fort lei av alle de utstoppede apekattene og de gode tilbudene på sigaretter og whisky, så min oppfatning er at shopping her er oppskrytt uten at jeg er noen ekspert som gikk inn for å undersøke det nærmere.

Gibraltar er nok både eksotisk, spennende og annerledes om du går inn for å bli kjent med stedet. Men for dagsbesøkende som oss, var det utvilsom kabelbanen opp på toppen av klippen, utsikten (på klare dager ser du helt til Afrika) og møtet med de nærgående og frekke apekattene som gjorde Gibraltar til en spesiell opplevelse. Pass på lommebøker og verdier, stammen på ca 300 dyr er antagelig de mest kriminelle og utpønskede lommetyvene på hele den Iberiske halvøyen, om ikke i hele Europa. Noen ganger finner de også veien ned i selve byen og trakasserer både lokalbefolkning og turister. PS! Det er forbudt, og kan straffe seg dyrt å mate dem! Dessuten, de er store, de er ville og de biter!

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s