En smak av Kapp Verde

Helt tilfeldig oppdaget vi enda en perle av et spisested i Lisboa, «Restaurant Sao Cristovao» like ved St. Christopher kirken. Nåja, stedet kan vel knapt kalles for en restaurant, det er bittelite med bare noen få bord, enkelt innredet og nesten lurvete ved første øyekast.

Vi var ute og gikk i den eldste delen av byen, det multietniske Mouraria i Alfama, da vi skulle velge oss et sted å spise. I Rua de São Cristovão lå spisestedene tett så det var vanskelig å bestemme seg, men en håndskrevet plakat i det anonyme vinduet fanget oppmerksomhet. Sammen med noen gulnede avisutklipp fortalte den at dette var en autentisk restaurant med mat fra Kapp Verde, og at den ble drevet av Maria do Livramento Levy som åpnet denne restauranten for over 30 år siden, 13 år etter at hun emigrerte fra den tidligere portugisiske kolonien Kapp Verde.

Blant lokalbefolkningen går Maria under navnet Mento.

Inventaret så ut som det hadde stått der siden 70-tallet, de små bordene var dekket med smårutede plastduker, veggene med hvite fliser og vinduene var kledd med noe som minnet mer om laken enn gardiner. Men selv om lokalet så litt trist ut og det ikke var en eneste gjest der, bestemte vi oss allikevel for å gå inn.

TVen sto på full guffe, og ved disken satt minst tre generasjoner afrikanere og så på VM-finalen mellom Brasil og Tyskland (1 -7). De så forskrekket på oss da vi kom inn døren, nesten som de tenkte at vi hadde gått feil, et lite øyeblikk lurte jeg på om det var stengt. Men så spratt den yngste av dem opp og kom imot oss med et strålende smil, trakk frem stolene ved bordet nærmest TVen og pratet som en foss på feilfritt engelsk.

På et blunk var hele familien i sving med matlaging, den hyggelige ungdommen kom med øl fra hjemlandet og smakeprøver på den ene delikatessen etter den andre, hele tiden mens han pratet ivrig om historien, kulturen og mattradisjonene på Kapp Verde. Plutselig dukket det opp en med trekkspill og satt seg ned for å spille for oss.

Kvelden ble en blanding av en fantastisk autentisk opplevelse, blandet med en spennende fotballkamp, kulinariske opplevelser og eksotisk musikk, avrundet med dessert som besto av søt kokosmasse med en enda søtere honningsaus. Det hele toppet med Mentos hjemmelagede guava brennevin, søtt, tykt og rødt på farge, men veldig godt i mindre mengder.

Restauranten anbefales på det varmeste og er du heldig er Mento i den rette stemningen for å underholde deg med en folkesang fra Kapp Verde, eller to.

Adressen er: Rua de São Cristovão 30 ved St. Christopher kirken.

Én tanke om “En smak av Kapp Verde”

  1. Tilbaketråkk: Lisboa | Skjulte perler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s