Calçada – Gatemosaikk

Et av Lisboas kjennetegn er de fantastiske kunstverkene av mosaikkbelagte fortau og gågater – calçada. De består av små stykker kalkstein på ca 5 x 5 cm som settes sammen i mønster og bilder av faglærte håndverkere (calceteiros) – et håndverk som antas å ha sin opprinnelse i Mesopotamia, men som går en usikker fremtid i møte pga manglende rekruttering og valg av mer kostnadseffektive og holdbare løsninger. 

Det er jo forståelig da det kreves hundrevis av arbeidere til legging og vedlikehold, men lave lønninger gjør det lite attraktivt å stå på kne i solsteken hele dagen. Den myke stenen slites også fort og er direkte farlig å gå på når den blir våt. Så det spørst hvor lenge denne tradisjonen vil holdes vedlike, men enn så lenge er Lisboa preget av sine Calçadas og helst godt voksne menn som kryper rundt og reparerer de mange flotte gatene.

 

Fine steder å se gatemosaikken i Lisboa er Rossio Square, gågaten Rua Augusta, byens hoved boulevard Avenida Da Liberdade, og byens møtested Camoes Square.

 

Én tanke om “Calçada – Gatemosaikk”

  1. Tilbaketråkk: Lisboa | Skjulte perler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s